ul. Przemysłowa 10

40-020 Katowice

FSF Olej Sp. z o.o.
Oleje do każdego posiłku,
na każdą okazję
© 2018 FSF Olej Sp. z o.o.

Tel: +48 32 347 1713

Oferta

Olej z czarnuszki
tłoczony na zimno, nierafinowany

Właściwości: Olej z czarnuszki słynie z wielu zdrowotnych właściwości. Już starożytni Egipcjanie znali czarnuszkę jako środek leczniczy i przez wieki sprawdzał się doskonale jako lekarstwo na wrzody. Zawiera witaminy E oraz olejki eteryczne, które mają działanie antyseptyczne, przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Olej z czarnuszki ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9.


Zastosowanie: Olej z czarnuszki jest wszechstronny. Jest znany jako składnik wysokiej jakości kosmetyków, gdyż daje ujędrniający, przeciwzmarszczkowy efekt. Może leczyć skórę zarówno suchą jak i trądzikową. Spożywając go wspomaga trawienie i ma działanie przeciw wzdęciowe, jak również przeciwdrgawkowe.

Można spożywać kuracyjnie po jednej łyżeczkę rano i wieczorem lub po prostu dodawać do zup, sałatek i past.

Przeciwwskazania: Ponieważ czarnuszka ma działanie obniżające ciśnienie krwi, nie jest zalecane spożycie czarnuszki dla osób z niedociśnieniem tętniczym oraz kobietom w ciąży poprzez ewentualne działanie hamujące skurcze.