Oferta
Olej z pestek dyni
nierafinowany, tłoczony metodą tradycyjną
Olej z pestek dyni Pepo Papa, o kolorze ciemnej zieleni, charakteryzuje się wyjątkowo subtelnym i jednocześnie wyrazistym smakiem oraz gęstą, aksamitną konsystencją. Idealnie nadaje się do sałatek, serów, gęstych kremowych zup, dań mięsnych oraz deserów (np. lodów waniliowych).
Olej przygotowany został metodą tradycyjną, stosowaną od starych czasów, polegającą na delikatnym i powolnym prażeniu ziarna, a następnie mechanicznym wytłaczaniu. Tak wytwarzany olej jest 100% naturalny, nierafinowany, zdrowy i wolny od skażeń mikrobiologicznych, który spokojnie można przechowywać w temperaturze pokojowej nawet po otwarciu butelki.
Olej z pestek dyni jest bogaty w tłuszcze nienasycone i przeciwutleniacze, zawiera niezliczone ilości witamin (np. E, F, B1, B2, B6, A, C, D) i pierwiastków śladowych (np. fosforan, sód, wapń, magnez, selen, żelazo, cynk, miedź, mangan).
Gramatura: 0,25 L, 0,5 L, 1L i 10L (opakowanie dla gastronomii).